Ljudabsorbenter dämpar ljud i dina lokaler

När du har en verksamhet med många anställda uppstår det ofta ett sorl av ljud i lokalen. Är det en öppen kontorsmiljö hörs ljudet tydligare och då är det bra med ljudabsorbenter om man vill ha en lägre ljudnivå.

Vad är en ljudabsorbent? Det finns olika varianter, men syftet är att de ska absorbera ljudet i en lokal och hindra det från att spridas vidare. En bra ljudabsorbent bidrar till en bättre arbetsmiljö. Det finns absorbenter som är utformade som konstverk, traditionella fyrkantiga skärmar för skrivbord och även större skärmar som du ställer på golvet.

Själv har jag inga ljudabsorbenter i min lägenhet, men jag har skapat en miljö för att dämpa ljud: bokhyllor, tavlor, soffor, mattor och tjocka gardiner är exempel på inredning som dämpar ljud. Riktiga ljudabsorbenter är mycket effektiva. På vårt förra kontor fanns stora skärmar vi hade mellan arbetsstationerna, de dämpade ljudet rätt bra. I taket fanns fyrkantiga absorbenter som hängde på kedjor en bit från taket. På golvet hade vi en tjock heltäckningsmatta.

På kontoret jag arbetar idag har vi väggabsorbenter som dämpar ljudet. Det sitter totalt ett tjugotal absorbenter på väggarna. Vi har även lagt in tjocka mattor på parkettgolvet i lokalerna, det dämpar ljud från skor med klackar.
Nu har vi fördelen att det finns kontorsrum till de flesta som jobbar här och detta gör att väldigt få störs av ljudet i lokalerna. När folk pratar högt i telefonen och går runt i lokalen kan det vara lite störande, men det händer väldigt sällan.

På Textilhögskolan i Borås såg jag en väldigt fin ljudabsorbent. Det såg ut som någon virkat en matta med massa färger och mönster. Absorbenten var ett större konstverk på 2-3 meter i omkrets. Kul med annorlunda design på produkter som ibland kan vara lite traditionellt utformade.